Polska nazwa piwnicy pochodzi od piwa. W dawnych czasach piwo było przechowywane właśnie w pomieszczeniach pod ziemią ze względu na stale panującą tam dość niską temperaturę.
Co to jest piwnica?
Piwnica to podziemna lub najniższa nadziemna kondygnacja budynku, w której poziom podłogi z co najmniej jednej strony budynku znajduje się poniżej poziomu terenu. Przeznaczenie tej kondygnacji może być różne. Zależy ono od rodzaju budynku i technologii, w jakiej został zbudowany, a także od warunków otoczenia obiektu.
W piwnicy można przechowywać artykuły spożywcze – nie tylko wspomniane już piwo, lecz także np. wino, przetwory czy warzywa korzeniowe. Nieraz piwnice służą do przechowywania materiałów opałowych (węgiel, drewno) i aktualnie nieużywanych przedmiotów, albo jako kotłownie.
W krajach o wilgotnym klimacie, gdzie zagrożenie powodziowe jest duże, piwnice w domach jednorodzinnych występują dość rzadko. Podobnie jest na terenach, gdzie występują trzęsienia ziemi i tam, gdzie podłoże jest twarde i zwięzłe.
Kondygnacja znajdująca się pod parterem, a przystosowana do celów mieszkalnych nosi miano sutereny. Niegdyś w suterenach kamienic znajdowały się najtańsze mieszkania o najniższym standardzie i warsztaty rzemieślnicze.